PKU og graviditet

PKU er ingen hindring for å bli gravid. Men for at barnet i magen skal kunne vokse og utvikle seg som det skal, er det viktig at den gravides kosthold og phe-verdier følges nøye med på – både før og under graviditeten.

 

 

Før graviditeten

Hvis du har PKU og ønkser å bli gravis må phe-verdiene senkes først. Det anbefales det at phe-verdiene ligger stabilt mellom 80-200 µmol/L. Hvor lenge verdiene bør ligge stabilt på dette nivået avgjøres av legen i PKU-teamet. Først da kan du begynne å forsøke å bli gravid.

Det tar ulik tid for hver enkelt kvinne å komme ned i så lave verdier. For de som har avbrutt PKU-dietten og spist vanlig kost i en lengre tid, er det vanskeligere å komme ned på tilfredsstillende verdier i forhold til en som har stått på lavproteindiett og brukt proteinerstatning. Men selv for en som er vant til å regne og veie maten kan det ta tid å komme ned på så lave phe-verdier. I denne tiden er det viktig å vite at klinisk ernæringsfysiolog og lege i PKU-teamet er der for oppfølging og veiledning.

Det er viktig at man kontakter PKU-temaet allerede når man begynner å tenke på å prøve å bli gravid. Da får man en konsultasjon med klinisk ernæringsfysiolog og gynekolog, sammen med din partner. Dere får informasjon om PKU og svangerskap og du får en gjennomgang av kosten din og hjelp til hvordan du kan få phe-verdiene dine ned på 80-200 µmol/L.

Under graviditeten

Under graviditeten bør phe-verdiene ligge mellom 80 og 200 µmol/L. For at dette skal være mulig, kreves det at man veier maten og regner phe, og tar regelmessige blodprøver. Etter hvert prøvesvar har man kontakt med klinisk ernæringsfysiolog som ut fra prøvesvaret kan avgjøre om mengden phe bør justeres.

I begynnelsen av graviditeten kan man bare spise små mengder phe, men i takt med at fosteret vokser, vil du kunne øke mengden phe i kosten. En viss mengde phe er nødvendig for å at barnet i magen skal vokse og utvikle seg normal og du kan derfor spise mat som ellers inneholder for mye phe for en som har PKU. Men alt i kontrollerte mengder selvfølgelig.

Vanlig svangerskapskontroll

PKU-teamet vil følge PKU-en og phe-verdiene dine slik at graviditeten ellers kan betraktes som normal. Derfor kan din og barnets helse følges opp på samme måte som alle andre friske gravide kvinner, med jevnlige svangerskapskontroller.

Morgenkvalme

Mange blir kvalme under graviditeten, særlig den første tiden. For mange er det verst på morgenen, eller i løpet av dagen når blodsukkeret synker. Noen føler seg bedre hvis de spiser litt før de går ut av sengen, og passer på å ha med seg noe å spise utover dagen slik at blodsukkeret ikke blir så lavt. Hva man kan tenke seg å spise er høyst individuelt. Det som er viktig er at man finner noe å spise som hjelper mot kvalmen, og at man passer på å regne ut phe-verdien.

For noen er det utenkelig å spise noe når kvalmen slår til. Selv proteinerstatning kan være vanskelig å få ned, særlig om man også plages med halsbrann. Da kan det være lurt å prøve en annen type proteinerstatning. Klinisk ernæringsfysiolog i PKU-teamet kan gi deg råd. Det er også viktig å signalisere om man ikke klarer å komme opp i tilstrekkelig mye phe, om man kaster opp eller har vanskeligheter med å spise den mengden mat som man pleier, slik at man kan forhindre at phe-verdiene blir for lave eller for høye.

Fødsel og amming

Fødselen planlegges akkurat som hos andre friske kvinner.

Barnet kan ammes akkurat på samme måte som barn til mødre uten PKU. Fra barnet er født, trenger man ikke lenger å holde en så streng diett. Men en ammende mor trenger mer energi, protein og andre næringsstoffer, så du må fortsatt være bevisst på hva du spiser. Men du trenger ikke være like nøye med vekt og notatbok som under graviditeten.

Skriv ut

Du kan også lese om;

Se også